Sveža orada

Orada ali zlatobrov (Sparus aurata) je morska riba iz družine šparov. Ime zlatobrov je ta riba dobila zaradi značilnega zlato rumenega pramena nad očmi, med ribiči pa je bolj znana kot orada

Orada je bočno stisnjena masivna riba z močno in parabolično zakrivljeno glavo z velikimi usti, v katerih so močni zobje (meljaki), s katerimi tre školjčne lupine, saj so školjke njena glavna hrana. Hrbet orade je modrozelen, boki sivomodri z vzdolžnimi temnejšimi progami, na zgornjem robu škržnega poklopca pa ima črno pego.

Zraste do dolžine 60 cm in doseže do 10 kg teže.

Oradino meso je belo in izjemno okusno, pri večjih primerkih pa lahko postane nekoliko pusto. Ribe do teže 1 kg sodijo v najvišji kakovostni razred, pripravljajo pa jo na različne načine. Najbolj okusna naj bi bila kuhana, čeprav jo pogosto tudi cvrejo, pečejo in pripravljajo na žaru.

V naši ponudbi:

  • sveža neočiščena od 200 do 600 g
  • sveža očiščena od 200 do 400 g
  • sveži file
Kategorija: